Hiltissä on tällä viikolla Brasilian ihme Pedro Duarte vetämässä treenit. Mukavaa kyllä, että ilman mitään lisämaksuja pääsee maailmanmestarin koulintaan.

Maanantai - 1,5h BJJ

Tekniikkana tehtiin vastustajan kilpparin purkua. Ensimmäiseksi tartuttiin ulommasta liepeestä, vaihdettiin toinen sääri vastustajan jalkaa vasten ja sen avulla vedettiin kaveri kyljelleen (ei siis jäädä itse alle yrittämään huukkeja). Side position. Toisena tekniikkana jatko tähän. Vastustaja ei suostukaan tulemaan alas, vaan ponkaisee takaisin, jolloin seurataan ja otetaan huukit. Alempi huukki on tärkeämpi, koska silloin on ristikkäinen jalka ja käsi kiinni eli hallinta on parempi. Kolmannessa versiossa tehdään sama kääntö kuin alussa, mutta avataankin ennen flippiä molemmat liepeet auki. Heti vastustajan käännyttyä napataan ulompi lieve kiinni kainalosta (normaali side position -sidonta). Jos vastustajan toinen käsi on jäänyt oman kropan alle, voidaan tästä puskea kaveria kyljelleen ja kääntyä suoraan selkään tai selkätriangeliin. Jos taas käsi on päässyt vapaaksi, vaihdetaan ote kainalon alta toiseen käteen, työnnetään vastustajaa kyljelleen, ojennetaan selkää (jolloin vastustajan käsi ei jää esteeksi) ja mennään selkään/triangeliin.

Sparrit menivät tänään erinomaisen hyvin ja treeneistä lähtiessä olikin hyvä olo. Saattoi tosin johtua myös siitä, että sain treenattua pitkästä aikaa.

Tiistai - 2x1,5h BJJ

Kahdet treenit tänään. Tekniikka oli käyttökelpoista ja sparri sujui loistavasti. Onnistuin jopa swiippaamaan halfguardista toisen noista mustavöistä eli Gabrielin. Muutenkaan ei jäänyt paljoa valittamisen varaa.

Ensimmäisten treenien tekniikkaosuudessa laajennettiin eilistä backgrab-osiota. Backgrab on ilmeisesti Gabrielin erikoisaluetta ja ihan hyvää tekniikkaa siihen löytyikin. Lähtötilanteessa molemmat kädet ovat kainaloista vastustajan kauluksissa. Vastustaja puolustaa perinteiset kuristusyritykset, joten avataan oma lieve niin isosti kuin mahdollista. Viedään lieve yli vastustajan kaulasta ja syötetään se ristikkäiselle, kainalossa olevalle kädelle. Vaihdetaan lieve toiseen käteen kämmen vasten vastustajaa. Toinen käsi syötetään poikittain niskaan ja halutessa liepeeseen kiinni. Kuristus (voidaan kiristää myös jalalla).

Toisessa versiossa vastustaja lähtee karkaamaan backgrabista sen jälkeen, kun lieve on syötetty kainalokäteen. Vaihdetaan jaloilla hallintayläkroppaan (triangeli tai nilkat ristiin ulomman käden alla). Vaihdetaan jälleen toinen käsi kuristamaan ja kiristetään vastaavasti kuin edellinen tai vartalonpuoleista jalkaa hyödyntäen.

Kolmannessa vastustaja on hieman enemmän ajan tasalla ja nyppää liepeen pois päänsä takaa. Painetaan lieve etukautta kurkulle ja vaihdetaan ote toiseen käteen. Toinen käsi poikittain takaraivoon ja kuristus.

Toinen treeni keskittyi erään halfguard-tyypin vastatekniikoihin. Pedroa oli ilmeisesti käynyt jurppimaan kun niin usea Hiltissä pelaa halfguardia, jossa sukelletaan toinen käsi vastustajan jalan alle. Ensimmäiseksi periaatteeksi tämän puolustamisessa Pedro totesi painopisteen. Paino pitäisi pistää vastustajan keskivartalon päällä. Jos paino on olkapäiden tai pään korkeudella, on vastustajan liian helppo puikata kainalosta selkään tai swiippiin. Paino siis keskikropan päälle ja pään puoleisen käden kyynärpää mattoon vastustajan selän takana liikkeen rajoittamiseksi.

Ensimmäinen vastaliike oli se, jota olen eniten tuohon käyttänytkin, eli vapaaseen käteen kimura tai suora käsilukko. Pedro suositteli ensin otteen irroittamista ja sitten vasta käden kietomista, ettei tule hukattua tasapainoa otetta kaivaessa.

Toisessa vastaliikkeessä tuotiin jälleen ensimmäisenä kyynärpää mattoon. Nyt jalkojen puoleinen käsi kuitenkin tarttui vyöstä tai housunkauluksesta ja lukitsi lantion tällä tavoin. Vastustajan kädellä koukkaamaa jalkaa suoristetaan ja tuodaan käsi vastustajan kaulalle. Sproolimainen ojennus tässä asemassa riittää tuhoamaan vastustajan kierousyritykset, vaikka se ei suoranaista ohitusta välttämättä tarjoakaan.

Kolmannessa versiossa on yritetty tuoda käsi yli päästä, mutta vastustaja on aina palauttanut päänsä toiselle puolelle. Tartutaan vastustajan pään yli omasta liepeestä mahdollisimman ylhäältä. Vapaa käsi tuetaan mattoon ja sproolataan päälle, jolloin vastustaja kuristuu giljotiinimaisesti.

Neljäntenä katsottiin vielä ohitus tähän otteeseen. Ensimmäisenä jälleen lukittiin kyynärpää selkään. Vapaa käsi tarttuu vastustajaa päällimmäisestä polvesta, kyynärpää ylhäällä ja nostaa, samalla kun käännetään vapaa jalka alle (eli mennään polven varasta toiselle pakaralle). Kun jalka on saatu vapautettua, tuodaan se välittömästi yli, ettei vastustaja hae epämiellyttäviä siltauksia. Jos vastustaja kovasti puristelee jalkaa, kuten useilla tuntuu olevan sinnikkäästi tapana, on ohituksessa tärkeintä ensin vapauttaa polvi ja tukea jalkapohja maahan. Tämän jälkeen jalan lopullinen vapauttaminen on helpompaa.

Sparreista kannattanee mainita ainakin, että Martin Lindqvist teki mulle yhden hienoimmista kokemistani swiipeistä. Luulisin, että ainakin Serimaan fysiikalla tämä swiippi olisi käyttökelpoinen, mikäli sälli sattuu tätä blogia lukemaan. Martin siis lähti tähän avoimesta suljetusta guardista. Aluksi Martin tarttui vasemmalla kädellään mun oikeasta ranteesta ja yritti heittää jalkaansa yli triangeliin. Olen kuitenkin katsellut kylliksi Serimaan (ja Martininkin) matseja, joten tajusin moisen vaaran ja tartuin kädelläni tuohon heitettävään jalkaan. Tästä Martin kuitenkin ovelasti käänsi toisessa kyljessä olevan jalkansa poikittain mun selkää myöten (kuten bodytriangelissa) ja puikkasi tämän jalkansa nilkan tuon tarttumansa käden kyynärtaipeeseen, pitäen kuitenkin edelleen ranteesta kiinni. Tästä solmusta oli ilmeisen helppoa kipata mut ympäri ja suoraan mounttiin. Nätti oli, voin vain ihastella.

Keskiviikko - 1,5h BJJ

Pedro oli toisessa Hiltissä vetämässä treenit tänä iltana, joten Gabriel hoiti homman. Alkuun tehtiin rutkasti lihasjumppaa, ihan nokkelia liikkeitä. Siitä edettiin aikanaan (yli treenien puolen välin) tekniikkaan. Ensimmäinen oli ihan perusversio pukukuristuksesta sproolista. Käsi siis kainalosta niskaan ja pyörähdys. Juntta-spesiaali, kuten sitä joskus on kutsuttu. Toinen oli yksinkertainen jatko kyseiseen kuristukseen, kun vastustaja pääseekin pyörähtämään yli kyljelleen. Polvi tuodaan takaraivoa vasten ja kuristetaan vastaavasti. Kolmantena käytiin pikaisesti ten-finger guillotine sproolista. Käpälät väliin ja vatsalla paino takaraivoon. Simppeliä, mutta sparrissa ehti kaveri saada kätensä väliin, kun kokeilin. Tosin oli sama jamppa, jonka kanssa olin juuri tekniikkaa harjoitellut, joten ei sinänsä yllättänyt.

Sparrit menivät jälleen sulavasti, vaikka en sinistä korkeammin kanssa tänään päässytkään pörisemään. Lopetteita tuli joka tapauksessa mukavasti.
'
Juttelin sattumalta yhden jampan kanssa tuosta Martinin eilisestä swiipistä. Osasi kertoa, että Martin on nyt pari viikkoa harjoitellut tuota. Olin siis ilmeisesti vain yksi lukuisista uhreista. Lohduttaahan se, kai, vähän.

Torstai - 1,5h BJJ

Tänään treeneissä oli jujia guardista. Eikä edes ollut laisinkaan pöllömpää. Ensimmäisenä tehtiin täkäläistä perusmuotoa, josta hieman lisää myöhemmin. Sen jälkeen tehtiin jonkun Carlson Gracie -mustavyön versiota, jossa käsi lukittiin myötäkäden käsivarrella omaa rintaa vasten. Tätä tarkoitusta varten tartuttiin omasta kauluksesta ristiin. Aika tiukka ote sinänsä.

Kolmannessa versiossa tuotiin vastustajan lieve yli käsivarresta ja lukittiin käsi sen avulla. Tästä kuitenkin kääntyminen on siinä määrin työläämpää, että kun jalka on saatu olkapäälle, on parempi mennä olkapäälukkoon eli Kari-spesiaaliin.

Tekniikkaosion lopuksi Pedro ja Gabriel teettivät kahdeksanvaiheisia toistoja tuosta ensimmäisestä perusjujista. Tällä tavalla on tarkoitus varmistaa, että nopeassakaan suorituksessa ei hypitä tärkeiden välivaiheiden yli. Tässä vielä nuo kahdeksan vaihetta:
  1. Ote myötäkädellä hihansuusta
  2. Ote ristikädellä kyynärpäästä
  3. Nykäistään kättä keskemmälle
  4. Jalka lantiolle
  5. Käännös ja toinen jalka selkään
  6. Käsi hihansuusta kasvoille
  7. Jalka yli päästä
  8. Polvia yhteen ja kiristys
Treenien lopuksi oli jälleen sparria ja pääsin ottamaan erän Pedron kanssa. Meni mukavasti ja olin tyytyväinen.

Perjantai - 1,5h

Viimeisissä Pedron ja Gabrielin (tai tässä tapauksessa vain Gabrielin) treeneissä. Neljä tekniikkaa, joista kaksi oli täysin alkeita ja kaksi variaatioita näistä.

Ensimmäisenä oli molemmat kädet alta tehtävä guardin ohitus. Tästä ei sen enempää. Toisena kuitenkin tuli mukava jatko tähän, kun vastustaja työntää kädellä lantiosta vastaan. Vastustajan pään puoleisen jalan polvella painetaan käsi alle ja pois tieltä. Toimii hienosti.

Kolmas oli perus Gracie-ristikuristus guardista, joten siitäkään ei ole paljoa kerrottavaa. Viimeisenä kuitenkin tehtiin variaatio tästä. Ensimmäinen käsi menee tavalliseen tapaan kaulukseen, mutta toinen tarttuukin vastustajan liepeestä kämmen ylöspäin. Lieve kiepataan niskan taakse, jolloin toinen käsi tulee kaulalle kämmen vasten hartiaa. Normaali kuristuksen kiristys tähän perään.

En ollut sparreissa ihan alkuviikkoa vastaavissa liekeissä, mutta oikein mukavasti meni silti. Legwariinkin onnistuin päätymään kun sinivöinen sparrivastus keksi yrittää halfguardista kneebaria, mutta taistelumme loppui lyhyeen kun ruskeavöinen ärähti laidalta jalkalukoista. Melkoisen säikky asenne, mutta minkäs sille tekee.