No niin, kuulumisia.

Saavuin Ruotsin puolelle lautalla Naantalista Kapellskäriin tiistai-illalla. Tuntuu vähän huijaukselta, mutta kun kerran sattui kohdalle, niin hyödynnettiin. Isä nimittäin oli matkalla asuntoautoilemaan Norjaan ja suuntasi sitten reissunsa Tukholman kautta. Pääsin siis helposti perille saakka ja sain tuotua mukana kaikenlaista, mitä muuten en olisi. Ei ehkä kovin hardcore-vaihtariutta, mutta eipä se mitään.

Kämppään pääsin keskiviikkona. Asunto sijaitsee Tyresössä, joka on yksi lukuisista Tukholmaa ympäröivistä kommuneista. Ihan leppoisa pieni paikka, joskin varsin etäällä koulusta. Kouluun hankkiutuminen sujuu käytännössä kuitenkin mukavasti, aluksi paukutetaan bussilla moottoritietä melkoista haipakkaa eteläiseen liikennekeskukseen Gullmarsplaniin, josta sitten jatketaan metrolla Slussenille, josta vielä toisella metrolla koululle. Aikaa menee 40-45 minuuttia, mutta aika vaivatonta tuo tosiaan kuitenkin on.

Asunto on "normaali" soluasunto pitkän käytävän varrella. Käytävältä löytyy WC:t ja pesuhuoneet kummallekin sukupuolelle sekä keittiö kummastakin päästä. Pesutiloista tulee jokseenkin intti mieleen, suihkukoppeja ja lavuaareja vieri vieressä. Hintaansa nähden kämppä ei ole häävissä kunnossa, mutta ehdottomasti asuinkelpoinen kuitenkin. Ja huomattavasti mieluummin asun tällaisessa kuin toisen opiskelijan kanssa jaetussa yksiössä (sellaisiakin joillekin osunut).

Koulussa on ollut pari infotilaisuutta ja siihen nämä koulujutut taisivat pitkälti loppuakin syyskuun alkuun saakka. Täällä on lähinnä ruotsin kursseja nyt, mutta minä kun en sellaisilla ole, niin vapaa-aikaa on rutkasti (vaihtaritapahtumia en jaksa kiertää). Tämän päivän infotilaisuudessa selvisi, että vaihtareita KTH:lla tänä lukukautena on reilu 750, joten mitenkään uniikiksi ei oloa pääse tuntemaan, ja hyvä niin. Saksalaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia on järkyttävä määrä, ja kyseisiä kieliä puhuvat ovatkin muodostaneet aika tiiviitä porukoita jo tässä vaiheessa. Suomalaisia on 13 kappaletta, näistä pari olen jo tavannutkin (toinen oli itse asiassa tuttu entuudestaan TKK:lta). Ja Janne tulee syyskuussa, joten itseni mukaan lukien olen kartoittanut 4/13 suomalaisista.

Kovasti olen yrittänyt ruotsia käyttää, mutta tahtoo taidot loppua toistaiseksi kesken ja englannilla joutuu tukemaan vähän väliä. Huvittavaa, että kukaan ei tunnu oikein uskovan, että oon Suomesta, toistaiseksi on luultu lähinnä englantilaiseksi ja jenkiksi. Mukavaa tietysti, jos englanniksi puhumisesta ei paista härmä läpi kilometrin päähän. Tänään kuulin jo, etten edes näytä suomalaiselta. Olisi ehkä pitänyt kysyä, että miltä sitten.

Tänään olin ensimmäisissä treeneissä Hilti Stockholmissa. Sinne hankkiudutaan kämpältä paukuttamalla jälleen bussilla Gullmarsplaniin, josta Tvärbanalla (~ratikka) kolme pysäkinväliä itään. Itse treenisali oli yllättävän pieni ja kapinen, ilmeisesti Tukholman vuokrataso on melko tappava. Mutta tunnelmaa salilla kyllä oli, ja tarvikkeitakin yllin kyllin. Huomattavasti brasilialaisempi meininki oli täällä kuin yhdelläkään salilla, jossa oon Suomessa käynyt. Jengiä tipahteli vähitellen (tosin pahimmin myöhästyneet saivat jo melkoista kuittausta), saapujat kävivät kättelemässä kaikki läpi ja treenien jälkeen joka ainoa jäi istuskelemaan ja jutustelemaan pitkäksi aikaa. Kenelläkään ei tuntunut olevan mitään kiirettä pois salilta.

Toistaiseksi olen ehtinyt vasta yhdet treenit käydä, perjantai-illan 1,5 tunnin BJJ. Vakiovetäjä oli poissa, joten sinivöinen Mathias ohjasi. Lämmittelyt oli kevyet, ja niiden jälkeen katsottiin yksi tekniikka (kuvaus myöhemmin). Sen jälkeen 4x4 minuuttia positiosparria ja sitten 45 minuuttia 5 minuutin normisparrieriä. Taso oli todella kova, paikalla oli vain kolme valkovöistä, muut olivat sinivöisiä, paitsi yksi purppura ja yksi ruskea olivat paikalla. Sinivöiset olivat kaikki varsin kovia, selkeästi kisailijoita ainakin aggressiosta päätellen. Taputtamaan en yllätyksekseni joutunut, ja sain jokusen lopetuksenkin kaivettua. Ihan hyvä startti siis. Motivaatio on kova, ja jos paikat kestää, treenaan elokuun melkoisella aktiivisuudella. Koulua kun ei juurikaan tosiaan ole.

Ja sitten se tekniikka. Lähdettiin suljetusta guardista ja kaivettiin käsi syvälle ristikaulukseen. Kauluskäden alta napattiin ristikkäisestä kädestä kiinni ja vedettiin se ristiin eteen. Tuodaan sääri poikittain vatsalle Z-guardin tapaan ja siirretään käsi kauluksesta vyöhön tai lapaan. Nosto säären varassa ja swiippi aivan kuten mun halfguard-spesiaalissa. Backuppina tähän melko luonnollisesti selänotto, eli jos ei lähde, niin vapaalla jalalla potkaistaan vastustajaa polvesta taakse ja kiepataan selkään.