Maanantai - BJJ (perustekniikka)

Taas aika mielenkiintoinen käsitys perustekniikasta. Ihan päteviä juttuja kuitenkin. Kolme tekniikkaa perhosesta alta ja kaksi päältä.

Kaikissa alta tehtävissä tekniikoissa oletettiin, että vastustaja on tarttunut jalan alta toisen jalan polvesta. Ensimmäisessä tekniikassa käännettiin koukatun jalan säärtä kättä vastaan ja tartuttiin tämän jälkeen ristikkäisellä kädellä vastustajan vyöstä. Samaan aikaan vietiin lantiota sivulle ja potkaistiin toinen jalka suoraksi, jolloin vastustajan jalka ja käsi jäivät omien jalkojen väliin. Triangeli kiinni, ettei vastustaja karkaa. Kyljen yli ote vastustajan ristikauluksesta ja veto oman vartalon yli. Käännytään kyljelle ja lopetetaan kellokuristuksella.

Toinen tekniikka taisi olla päivän paras. Tilanne vastaava kuin edellä. Tartutaan vastustajan käden yli vyöstä saman puolen kädellä. Toisella kädellä tartutaan polvesta, ja nostetaan otteilla ja jaloilla vastustaja ylös. Loppuasemana käännytään sivuhallintaan. Itse sain paremman noston, jos pomppasin hanurin lähemmäs vastustajaa.

Kolmas tekniikka. Vastustaja on hyökännyt vastaavasti kuin edellä, mutta saanut jalat kumottua sivuun. Tartutaan vastustajan hihansuusta myötäkädellä ja toisella kädellä estetään vastustajaa tarttumasta kauluksesta. Pyörähdetään alle olkapäillä ja lopetetaan omoplatalla.

Perhosguardi päältä. Vastustaja yrittää perusperhosswiippiä, mutta ei tiukalla overhuukilla vaan hihaotteella. Tuetaan kämmen maahan ja käännetään lantio. Laskeudutaan vastustajan reiden päälle, ulompi jalka omien jalkojen välissä. Tartutaan lähemmällä kädellä päällimmäisen jalan lahkeesta ja kierretään sivuhallintaan.

Viimeinenkin tekniikka oli päältä. Kun vastustaja yrittää jälleen perusswiippiä, tuetaan käsi maahan, tuodaan toinenkin käsi yli (hieman kuten rullaavassa ukemissa) ja tehdään kärrynpyörämäinen siirtyminen vastustajan yläkropan päälle. Matkalla tulisi siirtää alunperin maahan osunut kämmen vastustajan vartalon toiselle puolelle hallinnan saamiseksi.

Tiistai - BJJ (perustekniikka)

Lähdettiin guardista, jossa on toinen jalka poikittain vatsalla polvi ulospäin ja toinen sääri vastustajan kyynärtaipeessa, ote hihasta. Käännetään lantiota, tartutaan ulomman jalan lahkeesta, työnnetään säärellä kädestä ja swiipataan knee-on-stomachiin.

Vastaava tilanne, mutta vastustaja lähtee ohittamaan. Tartutaan lähemmästä jalasta ja säären sekä polven avulla swiipataan kaveri yli. Knee-on-stomach.

Alexandre-guard, eli sääri on edelleen poikittain vatsalla, mutta toinen jalka on olkapäällä. Tartutaan ristikkäisellä kädellä hihasta ja toisella kädellä lahkeesta, vedetään kohti ja ojennetaan siltaamalla swiippi knee-on-stomachiin.

Alexandre-guardista toinen tekniikka, eli ojennetaan ja koetetaan sen jälkeen vetää kohti. Vastustaja tukee käden maahan, viedään jalka olalta pään yli, työnnetään sillä ja käännetään vatsalla olevalla jalalla vastustaja yli ja knee-on-stomachiin.

Keskiviikko - BJJ (edistyneet)

Ensimmäisenä tekniikkana tehtiin istumaguardia. Kädellä ote vastustajan ristikkäisestä kauluksesta, kuten tyypillistä on. Käden puoleinen jalka vastustajan jalan ulkopuolelle, vapaa käsi maahan ja tekninen ylösnousu. Maassa ollut käsi vastustajan ristikkäiseen akillekseen ja nykäistään jalka alta. Sivuhallintaan.

Sama asema. Toinen jalka edessä, toinen takana -venytyksen tapaisesti viedään jalat sivulle samalla kun siirretään lantio sivuun, noustaan polville ja vedetään kauluksesta vastustaja kilppariin. Välittömästi paino vastustajan selän päälle. Kainalosta käsi vastustajan ulomman käden kyynärpäähän, toinen käsi pään alta samaan paikkaan ja työnnetään vastustaja nurin samalla kun vedetään kädestä kohti.

Instep-guard, taaempi jalka instep-hookkina. Taaemmalla kädellä ote jalan ympäriltä ja kiinni omasta kauluksesta. Kaadutaan taakse ja vedetään vastustaja mukaan. Vastustaja hakee vapaalla jalalla tukea, tartutaan siitä ja käännytään kyseistä jalkaa kohti. Vastustaja selälleen ja haetaan asema avoimeen guardiin.

Sama tilanne, mutta vastustaja vie jalkansa niin etäälle, ettei käsi ylety tarttumaan nilkasta. Käännytäänkin toiseen suuntaan ja lantiota kääntämällä sekä vapaalla kädellä vastustajan vapaan jalan reidestä ohjaamalla saadaan vastustaja käännettyä selälleen.

Viimeisenä oli istuma-halfguardin ohitus. Vastustaja pyrkisi todennäköisesti nousemaan jaloilleen tai potkimaan vapaata jalkaa alta. Näinpä tartutaan edessä olevan jalan polvesta ja nostetaan siitä, jottei vastustaja saisi sitä tuettua maahan. Toinen käsi vastustajan kaulukseen kaulan alta. Käännetään vastustajaa itseämme kohti ja viedään polvi ristiohitukseen. Kauluskäden kyynärpää avautuu ulospäin ja lantion avulla vapautetaan jalka vastustajan otteesta. Käännytään sivuhallintaan.

Graduoinnit

Keskiviikon treenien lopuksi oli graduointisessio. Monen muun tapaan sain standardin mukaisen yhden natsan korotuksen, joten vyöarvo on nyt sininen ja neljä natsaa. Enempää en olisi toivonutkaan, koska pääsen nyt edelleen kilpailemaan sinivöisissä. Kaiken kaikkiaan vöitä jaettiin minusta varsin kitsaasti, erityisesti odotin Markuksen, Arin ja Eevan saavan siniset vyöt. Ossille sinisen olisi voinut mielestäni myöntää myös, jamppa on erittäin tekninen ja kilpaillut hyvin tuloksin. Ylemmistä vöistä jäi ihmetyttämään Turun Antin yhden natsan korotus kahteen nappulaan (mielestäni Takadon teknisin sinivöinen) ja Junnu-Valtterin vastaava. Sinänsä ymmärrän, ettei 17-vuotiaalle vasta vuoden sinisellä olleelle "juniorille" haluta purppuraa myöntää, mutta minusta vain yhden lisänatsan myöntäminen oli tarpeetonta korostamista. Mies, joka voittaa suomenmestaruuden sekä omassa että avoimessa sarjassa on mielestäni joko purppuravyö, tai mikäli tämä syystä tai toisesta on mahdotonta, neljän natsan sininen.

Ylipäätään graduointeja kuunnellessa tuntui, että vaakakupissa painoi ainoastaan treeniaika, eikä todellinen osaaminen. Vierailijoiden suhteen asian ymmärtää, sillä seminaari on suhteellisen lyhyt ja poikkeuksellinen tilaisuus arvioida osaamista. Oman seuran jamppojen harjoitteluaikaan keskittyminen on kuitenkin virheliike, sillä esimerkiksi Serimaa treenaa vuodessa saman verran kuin useimmat neljässä vuodessa. BJJ-vyön on tarkoitus kuvastaa todellista osaamista, ja joku saavuttaa vaadittavan osaamisen vuodessa, toinen ei ikinä. Graduaationopeuden tulisi tätä heijastaa. Myönnettyjä vöitä en arvostele, mutta henkilökohtaisesti olisin tosiaan kaivannut jokusen korotuksen lisää.