Keskiviikko - BJJ

Pari päivää on Demian ehtinyt jo Helsingissä touhuta, mutta nyt vasta ehdin paikalle. Treenit oli puku päällä ja aihepiirinä oli backgrabista pakeneminen. Hemmetin hyvä, sillä minusta treeneissä painotetaan liikaa hyökkäämistä ja tunnutaan olettavan, että puolustaminen tulee "luonnostaan". Mutta jos hyökkääjä tietää täsmälleen mitä tehdä ja puolustaja soveltaa, niin kumpikohan onnistuu?

Ensimmäisenä oli paoista perinteisin. Lähtötilanteena oli vastustajan kellokaulusote, eli toinen kurkulla kauluksessa ja toinen kainalon kautta toisessa liepeessä. Tartutaan kurkkukädestä hihansuusta toisella kädellä ja kyynärvarresta/kyynärtaipeesta toisella. Käsivarsi pyritään lukitsemaan rinnalle eli ei saisi päästää kurkulle saakka. Tämän jälkeen käännytään kainalokäden puolelle, ja pyritään kääntymään vastustajaa kohti. Hihansuussa olevan käden voi vapauttaa ja auttaa sillä alemman huukkijalan irti. Heti huukin irrottua käsi siirretään vastustajan toisen jalan polveen mounttiin puskemisen estämiseksi. Samaa tarkoitusta ajaa myös tiukka kontrolli jaloilla vastustajan jalasta, joka triangeloimalla tai puristamalla reisillä. Halfguard ei riitä, vaan jatketaan siitä vielä katkaravulla loitommas, ilmeisesti lähinnä jottei vastustaja pyörähtäisi uudestaan selän puolelle.

Toisessa tekniikassa lähtötilanne oli sama. Tällä kertaa sujautettiin käsi vastustajan kurkkukäden alle, kämmen vasten omaa kaulaa, kasvoja tai otsaa, riippuen miten syvälle saa. Tästä vähitellen pakottamalla vastustajan käsi päästä yli. Jos vastustaja sinnikkäästi pitää kauluksesta yhä kiinni, voi kyynärpäästä kohti vetämällä tehdä rannelukon. Yleensä ote kuitenkin irtoaa ja käsi otetaan hallintaan rintaa vasten. Tämän jälkeen tekniikka on hyvin samankaltainen, käännytään kyljelle, autetaan tarvittaessa kädellä huukki irti ja tartutaan tämän jälkeen polvesta. Tuloksena jälleen halfguard.

Kolmannessa on jälleen lähtötilanne sama, mutta ollaankin väärällä puolella, eli vastustajan kurkkukäden päällä. Ensimmäinen puolustus ei toimi, koska kuristuttaisiin. Ote kädestä on vastaava, mutta nyt pyritään irroittamaan päällimmäinen huukki. Tämän jälkeen käännytään kilpparimaiseen asemaan päälle kurkkukäden suuntaan vastustajan huukin palautuksen estämiseksi. Tästä Demian jatkoi heittämällä jalan yli ja päätymällä reverse halfguardiin. Uskoisin, että tuo vaihe ei välttämättä ole edes tarpeellinen, sillä jos vastustaja on jo tippumassa selästä tuossa vaiheessa, voi sen nykäistä halffiin alle. Mutta tuntuman mukaan varmaankin.

Perjantai - BJJ

Tänään sain treeneissä erittäin hyvin pakettiini sopivaa tekniikkaa. Joskus aiemminkin kirjoittelin, kenties tänne tai toisaalle, että pitäisi tuosta liepeen käytöstä suljetusta guardista saada lisää aseita, kun pelkkä kuristaminen on usein vaikeaa. Nyt niitä sitten sai, yksityiskohtia kahteen jo käyttämääni tekniikkaan ja yhden kokonaan uuden.

Lähtökohtana on siis suljettu guardi, josta vastustajan lieve on vedetty kainalosta niskaan, ihan kuten sivuhallinnasta tai halfguardista. Liepeen avulla saadaan vastustaja pidettyä alhaalla, mutta jos ja kun tämä työntää itseään loitommas, vaihdetaan liepeeseen ristikkäinen käsi. Tässä Demian ei ainoastaan tarttunut liepeestä, vaan liu'utti kätensä läheltä kaulaa mahdollisimman syvälle, ihan kuten kauluskuristuksessa. Ensimmäisessä tekniikassa siirrettiin lantiota sivuun, jotta päästiin kaivamaan toinen käsi kuristukseen. Tässä Demian opetti tarttumaan liepeen pehmeästä osasta, ei kauluksesta. Tuntui todella nasevalta. Otteen saamisen jälkeen jälleen lantio liikkeelle ja takaisin. Kuristuksessa pyritään vetämään vastustajan naama lattiaan, jottei voisi työntää käsillä ja postuurata karkuun.

Toisessa sama lähtötilanne, eli on saatu ristikkäinen käsi liepeeseen. Vastustaja tarttuu molemmin käsin liepeessä olevaan käteen ja pistää painetta. Lantio sivulle, jalka kainaloon, toinen jalka pään yli ja juji lieveotteen puoleiseen käteen. Kädestä ei tarvinut tarttua ennen kuin jalka oli viety yli, eli tiiviisti ja tiukasti jalat liikkeelle. Demian piti jujivaiheessakin vielä lievekäden kiinni. Tähän liikkeeseen voi helposti yhdistää tuon ensimmäisen kuristuksen hakemisen, joten kombottaminen ja hämääminen kannattanee.

Kolmas tekniikka oli kauan kaipaamani brabo-kuristus guardista. Jälleen lieve on kiinni ristikkäisellä kädellä ja vastustaja pitää molemmin käsin liepeessä olevasta käsivarresta. Tällä kertaa nykäistään vapaalla kädellä vastustajan ristikkäinen kyynärpää auki ja käsi ristiin rinnan päälle. Tästä joko puristamalla tai istumaan nousemalla brabo. Tekniikkasparrissa yhdistin tämän selkään kiipeämiseen, hyvin toimi sekin.

Lauantai - BJJ

Viikonloppuna viime vuoden tapaan pelkkää tekniikkaa. Joten sitä tuli melkoisesti.

Ensimmäisenä pako side positionin alta. Kun yritetään siltausta ja katkarapua, vastustaja seuraakin mukana polvi kyljessä. Vastustajan puoleinen käsi, joka oli kyljen alla, menee jalkojen välistä ja tarttuu vastustajan ulompaan nilkkaan. Samalla käännetään oma ulompi jalka yli, ja ohjataan kädellä jalka nalkkiin.  Vastustajan polveen kohdistuu painetta ja hän joutuu kääntymään päälle. Jos haluaa, voi nilkkakäden siirtää nyt lantiolle tekemään tilaa ja helpottamaan suljetun guardin kaivamista.

Sama pako. Nyt lukitaan vastustajan underhook-käsi overhookilla kainaloon. Toisella kädellä nostetaan vastustajan olkapäästä ja nostetaan polvi overhookatun käden olalle. Suora käsilukko overhookilla.

Kun vastustaja puolustaa edellä kuvatun suoran käsilukon kääntämällä käden, painetaan toisella (ei overhook) kädellä ojentajasta ja siirretään toinen jalka selän päälle samalla kun overhook-ote siirretään ranteeseen. Selän päällä olevan jalan tarkoitus on estää kuperkeikka, kun tehdään kimura.

Jos vastustaja kuitenkin tekee kuperkeikan, seurataan mukana mounttiin. Aluksi voidaan ottaa jaloilla hookit aseman varmistamiseksi. Nostetaan kimurakättä hieman, jotta saadaan kainalo auki ja tuodaan polvi ylös. Pää voidaan tukea tälle puolelle maahan, kun sääri nostetaan rinnan päälle ja valahdetaan side positioniin. Tästä kimura joko astumalla pään yli tai jos vastustaja tämän estää, tuomalla painoa eteenpäin ja rinta lukotettavan käden olkapäälle.

Kimuraan side positionista näytettiin kaksi puolustusta. Ensimmäisessä siirrettiin lantiota hieman ja tuotiin sääri käden alle ennen kuin vastustaja ehti lukita otteen. Jalalla painamalla pakotettiin ote irti. Toisessa versiossa vastustajalla on jo tiukempi ote ja tämä pitää kyynärpään maassa. Tällöin tehdään siltauksella tilaa ja tämän jälkeen ujutetaan jalka väliin ensimmäistä tapaa vastaavasti.

Lauantai - SW

Subbaritreenit aloitettiin käsipainilla, josta mentiin jalkoihin ja puikattiin selkään. Tämän jälkeen tehtiin nostoja jaloista vastaliikkeenä suoraan lyöntiin, suoraan potkuun ja polvipotkuihin. Ensimmäisenä suoranaisena tekniikkana tehtiin otteen vaihto, jossa tartuttiin vastustajan kainalossa olevan käden ojentajasta, siirrettiin ote ranteeseen ja toinen käsi niskaotteeseen. Tästä kierrettiin niskaote toiselle puolelle päätä ja työnnettiin etäisyyttä vastustajaan. Tähän jatkona jalkoihin meno.

Jatko suljetusta guardista. Vastustaja nousee ylös, johon peruskurssin siltaswiippi (ei ollut GB:läisille tuttu, ei ilmeisesti kuulu repertuaariin). Vinkkinä lukkopainiin, että vapaalla kädellä voidaan tarttua vastustajan ristikkäisestä käsivarresta päällenousemisen helpottamiseksi.

Peruskurssiswiippiin peruskurssin jujijatko. Juji kiristettiin kuitenkin jo kun oltiin vatsallaan, eli ilman vastustajan kääntämistä. Tärkeää varmistaa, ettei vastustaja pääse puolustamaan kääntymällä päälle (ks. myöhemmin), joten voidaan myös kädellä pitää lantio loitompana. Tällöin vastustajan ainoa vaihtoehto on tehdä suora kuperkeikka, josta päätyy jälleen jujiin.

Vastustaja voidaan myös itse pakottaa pyörähtämään. Peruskurssin lahkeesta tarttumisen sijaan nyt tartuttiin nilkasta ja taitettiin jalkaa siten, että polveen kohdistui painetta ja vastustajan oli pakko seurata mukana suojatakseen polveaan.

Puolustus päältä edeltä kuvattuun jujiin on pyörähtäminen toiselle puolelle vatsa koko ajan vastustajaa kohti (eli ei siis kuperkeikka vaan kierto). Tärkeää olisi varmistaa, että käsi jää ulkopuolelle, ettei joudu suljettuun guardiin eikä etenkään uudestaan jujiin.

Side positionista tehtiin northsouth-choke. Versio oli kuitenkin hieman totutusta poikkeava. Pään puoleinen käsi vietiin ensiksi yli päästä ja sillä tartuttiin olkapään alta (kuten kimurassa). Vastustajan toinen käsi ylitettiin tarvittaessa ja tämän puolen kädellä otettiin sama ote toisinpäin, eli kainalosta olkapäähän. Tämän jälkeen vietiin polvi pään alle "tyynyksi", jolloin alussa yli viety käsi saatiin tuotua syvälle alle ja yhteen kainalossa olevan käden kanssa. Matalana liu'utaan alas ja kiristetään kuten ko. kuristus normaalistikin.

Viimeisenä liikkeenä oli vastajuji, jos vastustaja lähtee tekemään kimuraa side positionin alta. Käsi suojaan oman reiden alle, jalka pitkälle yli (mutta lähelle kylkeä tietenkin), käännös ja juji. Tuttu juttu.

Sunnuntai - BJJ

Ensimmäisenä tekniikkana single leg. Vastustaja on tarttunut kauluksesta. Viedään käsi alta vastuksen kaulukseen, nostetaan kyynärpäällä käsi pois edestä ja pudotaan jalkaan, pää sisäpuolella. Noustaan jaloilleen, pudotetaan kropan puoleinen käsi kantapäähän ja astutaan ristikkäinen jalka taakse laskeutuen samalla polvelle. Päällä painamalla lisätään kaatumispainetta.

Ensimmäisenä välitön ohitus. Toinen käsi hallitsemattoman jalan alle, toinen taas huukittaa hallitun jalan. Astutaan jalka ristiin yli. Käsillä kontrolloidaan lantio niin kauan kuin vastustaja temppuilee ja tämän jälkeen siirretään toinen käsi kaulalle.

Vastustaja estää suoran ohituksen työntämällä olkapäästä. Samassa yhteydessä tämä siirtää jalkansa päästä yli. Viedään sääri yli jalasta (nostetaan lantiota, jos tarvitaan lisää tilaa) ja ohitetaankin toiselle puolelle.

Seuraava variaatio on muuten vastaava kuin edellinen, mutta nyt vastustaja ei siirrä jalkaansa toiselle puolelle. Tarttumalla jalasta ja painamalla oma leuka rintaan saadaan pää tuotua jalan toiselle puolelle ja tämän jälkeen ohitus kuten edellä.

Viimeisessä variaatiossa vastustaja estää edellisen ohituksen työntämällä jälleen olkapäästä vastaan. Viedään käsi yli kaulalla olevasta jalasta, kyynärpää maahan ja ohitetaan toiselle puolelle heittämällä jalka yli. Reidellä oleva sääri kontrolloi jalkaa siihen saakka, että ollaan valmiita päästämään irti.

Seuraavassa tekniikassa edettiin sivusidonnasta mounttiin. Saidissa ollaan kuten edellisestä tekniikasta päädyttiin, eli käsi yli vastustajan kropasta ja selkä kohti vastustajan päätä. Paino tiukasti päällä ja pää alhaalla otetaan lantiolla tilaa, tartutaan ulommasta jalasta omalla kädellä ja tuodaan se vastustajan jalkojen yli. Heti kun on saatu kantapää ulommasta reidestä yli, potkaistaan jalka suoraksi, pohje reittä vasten ja otetaan mount.

Mountista vielä pesiskuristus. Toinen käsi on vastustajan kaulan alla, peukalo kauluksessa. Tuodaan toinen käsi myötäkaulukseen, sormet sisällä. Kuten eilisessä kimurassa, tuodaan polvi ylös kainaloon, heitetään sääri rinnan päälle ja liu'utaan sivusidontaan. Tällä kertaa tuodaan polvi vastustajan olkapään viereen liikkeen blokkaamiseksi. Tästä edetään edelleen päästä yli sen verran, että saadaan polvi vasten vastustajan päätä toiseen suuntaan puolustamisen blokkaamiseksi. Kuristus tästä.

Sunnuntai - SW

Ensimmäisenä lukkopainiversio edellisten treenien viimeisestä tekniikasta. Käsi on vastustajan kaulan alla. Liikutetaan polvi ylös kainaloon ja tämän jälkeen aikaisempaa vastaavasti sääri rinnan päälle. Vasta tässä vaiheessa otetaan kämmenet yhteen, liu'utaan sivusidontaan ja pesiskuristus kyynärvarsilla.

Toisessa versiossa otetaan kädet yhteen jo mountista. Vastustaja yrittää puolustaa tarttumalla molemmin käsin päällimmäiseen käsivarteen. Viedään polvi käden alta lähelle vastustajan päätä ja käännetään toinen jalka vastakkaisen käden alle S-mounttiin. Pään alla ollut käsi käsivarteen kiinni, jalka yli päästä ja juji.

Yritetään jujia kuten edellä, mutta vastustaja pitää tiukasti kyynärpään alavatsassa, jolloin jujiin siirtyminen on vaikeaa. Irrotetaan ote ja työnnetään vastustajan kyynärpää alemmas. Palautetaan kädet yhteen vastustajan pään edessä ja vedetään kohti, jolloin saadaan aikaan rannelukko.

Tämän sarjan jälkeen annettiin aseita mountin alla olevalle. Toinen kyynärpää kaivetaan polven sisäpuolelle ja toinen käsivarsi tulee vastustajan vatsan poikki. Voimakas siltaus, katkarapua ja jalka alta. Vapautuneella jalalla koukataan vastustajan jalka, käännytään molemmat kädet vasten toisen jalan reittä, katkarapu ja sekin jalka ulos. Vielä yksi katkurapu toiseen suuntaan ja ollaan suljetussa guardissa.

Suljetusta guardista vastustaja nousee jaloilleen ja painaa kyynärvarrella kurkkuun. Työnnetään kyynärpää ohi päästä ja otetaan side choke -ote. Ojentamalla jalan vastustajan jalkaa vasten saadaan siirrettyä lantio sivulle ja kuristettua paremmin.

Tämän jälkeen hypättiin avoimen guardin ohitukseen. Astutaan ohi toisesta jalasta ja tämän jälkeen työnnetään toinen jalka jalkojen välistä Underhook pitäisi saada matkalla, ettei vastustaja pääse kiipeämään selkään.

Toisessa versiossa astutaan vastaavasti ohi toisesta jalasta. Ulompi käsi tulee vastustajan polvitaipeeseen ja kun toinen jalka työnnetään läpi, kaadutaankin taakse, pistetään jalat triangeliin ja tehdään pohjelukko.